ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ μου Νικόλα..

0

Το 1961 ο Νίκος Τσιφόρος έγραφε στο έργο του, " Τα παιδιά της Πιάτσας".

- Η κοινωνία είναι ένα είδος κλίμακας (σκάλα).

Οι Ινδοί ακόμα της δίνουνε και τα σκαλοπάτια της. Στο ψηλότερο σκαλοπάτι τοποθετούνε τον Βραχμάνο και στο χαμηλότερο τον Παρία.

Για να υπάρξει όμως μια κλίμακα

(μια σκάλα) ολοκληρωμένη, χρειάζονται και απαιτούνται όλα τα σκαλοπάτια!!! Διαφορετικά η κλίμακα (η σκάλα) δεν θα ήταν ολοκληρωμένη... Τα απάνω σκαλοπάτια θα ήταν αιωρούμενα... Θα έστεκαν δηλαδή στον αέρα.

Ο Κώστας Σπανουδάκης γνωστός στην πλατεία την δικιά μας και ως... Ταρζάν είναι ένα από τα πολλά και ταλαιπωρημένα σκαλοπάτια της κοινωνικής κλίμακας, που επάνω τους πατούν και στηρίζονται  πολλοί από τους Βραχμάνους τούτης της κοινωνίας!!!

Παλιατζής γυρολόγος στο τελευταίο του επάγγελμα, αδειάζει εγκαταλειμμένα ερείπια, μουχλιασμένα υπόγεια, και παράξενες καβάντζες...

Τον κούρασε όμως πια τούτο το περιπλανώμενο δρομολόγιο του παλιατζή. Τον αποκάμωσε αυτό το σούρτα-φέρτα του άχρηστου, της μούχλας και του τζάμπα δρομολόγιου. 

Τον συναντώ πολλές φορές, σχεδόν σε κατάρρευση από την κούραση και την απόγνωση, εκεί στο στέκι του Γιώργη και της Ελένης στην πλατεία.

Προσπαθεί μέσα από το διαυγές περιεχόμενο του  σταφυλοχυμού να διαγράψει τα σκληρά δρομολόγια του Παρία, της μιζέριας και της φτώχειας... Από τα Χαράκια στα μπουρδέλα της Φορτέτζας και από τον Κιουλούμπαση στο Λιμάνι και στην Σοχώρα... Παιδάκι με ένα ταμπλά κουλούρια στα γήπεδα του Κεραυνού και του Αστέρα και από εκεί στο Καρτάλειο και στον Απόλλωνα με παγωμένα αναψυκτικά για όλους.

Σχεδόν το σύνολο των παιδικών του αναμνήσεων μια πλανόδια κραυγή... Όπως εκείνη του Τζώνη Βάϊσμίλερ στις περιπέτειες του Ταρζάν και της Τζέϊν στον σινεμά!!!

Μα και τώρα... στην δύσκολη στροφή της τρίτης ηλικίας, μοναχικός παλιατζής με ξύλινο καρότσι, προσπαθεί να σπρώξει τις μέρες του στην ανηφόρα της ζωής.

Από την δωδεκαμελή παιδική του οικογένεια απόμεινε ο τελευταίος πια!!!

Το έσχατο σκαλί από μια πολυμελή φαμίλια, που όσο και αν ήθελε δεν κατάφερε ποτέ να κεντήσει, στον κοινωνικό καμβά με τα χρώματα που ήθελε την δική του ιστορία!!!

Σηκώνει το ποτήρι του λοιπόν και πίνει στην υγειά του... Μόνος του μονολογεί.

Πάρε ο,τί  θέλεις παλιατζή!!!

Μ.Θ.Κ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ