ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σημείο αναφοράς τα 8 ευρώ στο ελαιόλαδο, γυρίζει το αρνητικό κλίμα στην Ισπανία

0

Στην εγχώρια αγορά, παρουσιάζεται κάποια κινητικότητα τόσο από το εγχώριο εµπόριο όσο και από Ιταλούς εµπόρους. Μπορεί να χάθηκαν τα 9 ευρώ για το ελληνικό ελαιόλαδο, ωστόσο η συντήρηση της κατανάλωσης σε ικανοποιητικά επίπεδα σε Ισπανία και Ιταλία, καθώς και η έλευση της τουριστικής περιόδου, αναµένεται να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των Ιταλών αγοραστών όσο ζυγώνει ο Μάιος.  Αυτές τις µέρες η ελληνική αγορά τοποθετείται σε ένα εύρος τιµών από 7,80 έως 8 ευρώ το κιλό για τις τρεις γραµµές στη Λακωνία. Πριν µια βδοµάδα η εταιρεία Χελιώτης έκλεισε από Αγροτικούς Συνεταιρισµούς της Λακωνίας περίπου 300 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε τιµή 8 ευρώ το κιλό, δίνοντας ένα καινούριο σηµείο αναφοράς για τις νέες πράξεις στο νοµό.

Στην περίπτωση της Μεσσηνίας, η παράδοση Ιταλία διαµορφωνόταν πριν µια βδοµάδα  για τα καλά έξτρα στα 7,20 ευρώ το κιλό και πλέον έχει πιάσει τα 7,40 ευρώ το κιλό µε ήπιες ανοδικές τάσεις. Σε παρόµοια επίπεδα τιµών κινείται η Κρήτη. Κάποιες πράξεις γίνονται επίσης σε Αχαΐα και λοιπές µικρότερες ζώνες µε σηµαντική ωστόσο διασπορά στις τιµές.

Ακόµα µεγαλύτερη διασπορά εντοπίζεται στις απόψεις των γεωπόνων για την ποιότητα της ανθοφορίας, δίχως να υπάρχει ακόµη ξεκάθαρη εικόνα.

Στη γωνία η Τουρκία για σοκ προσφοράς

Αυτό βέβαια που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως το µεγαλύτερο µέρος της σοδειάς έχει διατεθεί σε τιµές κοντά στα υψηλά της σεζόν, µε τους έχοντες ελαιόλαδο στις δεξαµενές να καλούνται να ζυγίσουν τα δεδοµένα των επόµενων µηνών µε προσοχή, αφού καραδοκεί η Τουρκία. Η γειτονική χώρα διατηρεί σηµαντικό πλεόνασµα περί των 100.000 τόνων, το οποίο µπορεί να αξιοποιήσει άµεσα και µαζικά ανά πάσα ώρα και στιγµή µε ένα προεδρικό διάταγµα.

Δευτερεύουσας σηµασίας, αλλά άξιας καταγραφής είναι η στάση του Μαρόκο και της Τυνησίας. Το µεν Μαρόκο προς το παρόν δεν επιτρέπει εξαγωγές και διαθέτει µία µικρή παραγωγή, ενώ η Τυνησία προσβλέπει σε εξαγωγές µε έµφαση στο χύµα, αλλά παρουσιάζει οργανοληπτικές ελλείψεις στα ελαιόλαδά της µε αποτέλεσµα να κατρακυλά η τιµή τους.

Να σηµειωθεί πως όταν αρχίσει να διαφαίνεται η ποιότητα της καρπόδεσης στη Μεσόγειο περί τα τέλη Μαΐου, η αγορά θα πάρει πολύ γρήγορα ή τα πάνω ή τα κάτω της, αναλόγως τις πρώτες εκτιµήσεις.

Από τα 9 ευρώ το κιλό τον Φεβρουάριο η αγορά στην Ισπανία προσγειώθηκε απότοµα στα 7,10 ευρώ προς τα τέλη Μαρτίου, ενώ πλέον ανέκτησε τα 7,5 ευρώ

Τέλος στο πτωτικό σερί της Ισπανίας

Παρά τη µαζική υποχώρηση των τιµών έξτρα παρθένου στην Ισπανία κατά σχεδόν 25% µέσα σε µερικές βδοµάδες, αρκούσαν οι ανακοινώσεις του ισπανικού ισοζυγίου στις 11 Απριλίου για να ανακοπεί η πτώση, σταθεροποιώντας τις τιµές στα επίπεδα των 7,40 µε 7,60 ευρώ το κιλό. Καταλύτης της εξέλιξης αυτής στην Ιβηρική αποτέλεσαν οι πωλήσεις Μαρτίου, οι οποίες διαµορφώθηκαν σε 81.000 τόνους, επιδόσεις που αν πολλαπλασιαστούν µε τους περίπου 6,5 µήνες που έχουµε µπροστά µας πριν αρχίσει να συσκευάζεται ελαιόλαδο νέας σοδειάς µας βγάζει 525.000 τόνους ελαιολάδου. Τα συνολικά αποθέµατα στην Ισπανία διαµορφώθηκαν στις 31 Μαρτίου σε 660.000 τόνους και το ισπανικό υπουργείο εκτιµά πως 31 Σεπτεµβρίου θα υπάρχουν στις δεξαµενές 200.000 τόνοι.

Στη γειτονική Ιταλία, οι πωλήσεις Μαρτίου υπολογίζονται σε 19.000 τόνους, µε τα συνολικά αποθέµατα έξτρα παρθένου να µην υπερβαίνουν τους 115.000 τόνους. Το περισσότερο ελαιόλαδο είναι φυλαγµένο στις δεξαµενές της Απουλίας (62.000 τόνοι) ενώ Σικελία και Καλαβρία διαθέτουν αθροιστικά 16.000 τόνους.   Εφεξής, η αγορά ελαιολάδου θα αποτελέσει προσωρινά µία αγορά καιρού.


elaiaskarpos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ